Har du glemt dit kodeord?

Indtast venligst dit brugernavn eller emailadresse. Instruktioner i nulstilling af kodeord vil blive emailet til dig med det samme.
Nulstil kodeord

Tilbage til loginformular 

Ørslev Kirke er åbent fra kl. 8 til kl. 18.

En hvid korskirke, der i renæssancetiden var gravkirke for Holsteinborg og Fuirendal. Opført i 1125-1175, hvor kun dele af skibets mure med blændet norddør, kvindeindgangen, samt 2x2 tilmurede, romanske vinduer er bevaret. Kirken er opført af blandede rå kampesten og tilhugne granitkvadre.Det godt 5m høje skib har haft et lavtliggende, fladt bjælkeloft, således at kirken har haft en øvre etage med tilflugtsrum og forrådskammer. Korsarmskapellerne er opført op mod 1350, og hele kirken fik ved samme lejlighed indbygget gotiske krydshvælv, der i koret bæres af hjørnekonsoller og i nordkapellet af konsoller som menneskehoveder. Det i forhold til kirkeskibet spinkle tårn er tilfgøjet i slutningen af 1400-tallet, og endelig blev koret i årene efter 1500 udbygget til et langhuskor med karmtaksgavle og cirkel- og højblændinger.

Altertavlen er i renæssiancestil, skænket i 1625. Storfeltet flankeres af to korintiske søjlepar med fodbælter (frugt- og blomstermotiver og tre englehoveder), og den har fire indskriftsfelter. De to øverste er rundbuede adskilt ved en kvindelig herme, og de to nederste er i forkrøbbede rammner delt ved en kanneleret pilaster med æggestavskapitæl. Storvingerne kantes af et kassetteværksornament og ender i et fuglehoved. Topstykkets midtfelt flankeres af to mandlige hermer og krones af en brudt trekantgavl, hvori den opstandne Kristus er.

Alterstagerne er fra o. 1650 - 1700 med profilerede skafter.

Ældst er kirkens døbefont, en typisk sydvestsjællandsk granitfont med tovsnoninger af såkaldt "Slagelsetype".

Dåbsfadet et er nürnbergerarbejde fra o. 1550 med det habsburgske våben omgivet af en bogstavring (Got sei mit uns).

Korbuekrucifiks er fra 1300'erne. Figuren er 105 cm høj, og den hartovflettet tornekrone, kort hageskæg, hovedet stærkt hældende, spinkle arme, opadbøjede hænder og markerede ribben. Lændeklædet går til knæene. Det er brunmalet i ny tid.

Andre middelalderlige træskulpturer er nu på Nationalmusseet, heriblandt et stykke af kirkens skytsengel i form af hans træskårne hoved omgivet af tre knogler på et fad. Endnu i 1600-tallet blev fadet båret i procession til helligkilden ved Fladsmose Å.

Prædikestol i renæssancestil fra 1625, måske af samme mester som altertavlen. Stolen er sekssidet. De fem storfelter, der har rundbueslag som altertavlens, adskilles ved hjørnehermer, to mandlige og tre kvindelige.

Himmel er ottesiddet og under midtfeltet hænger en kogle.